Jakou cibuli použít u vaření?

Cibule je jednou z nejpoužívanějších surovin v české kuchyni. A ostatní kuchyně nejsou výjimkou. Téměř v každém slaném jídle najdete jako jednu z přísad právě cibuli. Její výhodou je snadná dostupnost, nízká cena, univerzálnost a výrazná chuť, která obohatí každý pokrm.

Sladká cibule

Je typická svojí nasládlou a jemnou chutí. Není tak štiplavá, jako třeba kuchyňská cibule. Ze všech druhů cibule je tato nejvhodnější pro úpravu ve vysokých teplotách a oleji, tedy smažení nebo přípravu ve fritéze.

Červená cibule

Červená cibule je nejlepší pro konzumaci za syrova. Má jemnou chuť ale ne tak sladkou, jako cibule sladká. Díky své barvě vypadá také velmi esteticky v různých jídlech. Je ideální do salátů, sendvičů nebo na dochucení avokádového guacamole. Je také ideální pro nakládání.

červená cibule

Bílá cibule

Nejkřupavější ze všech druhů a velmi chutná. Hodí se do různých sals, chutney nebo do asijské kuchyně, ideální je například do smažených nudlí.

Žlutá cibule

Tuto cibuli najdete pravděpodobně v každé kuchyni a najdete ji v každém i tom sebemenším obchodě. Je univerzální a hodí se do každého jídla, zejména pro tepelnou úpravu. Vhodná je například do masových směsí, jako základy polévek, omáček nebo základ pro masové šťávy.

cibule

Šalotka

Nejmenší odrůda ze zmíněných cibulek. Má odlišnou konzistenci než zbytek a její chuť je středně štiplavá. Používá se do příloh a u nás ji používáme především do exotických jídel.

Ať už zvolíte jakoukoliv cibuli, neuděláte chybu. Některé, které jsme zmínili totiž nejdou úplně lehce sehnat. V každém obchodě seženete pravděpodobně žlutou cibuli a červenou cibuli, ty ostatní jsou pak k dostání ve větších supermarketech nebo na farmářských trzích. Díky tomu, že je cibule tak levná, jde využít do hodně jídel a skvěle vám ho ochutí. Vyzkoušejte nové recepty pro milovníky cibule, třeba cibulovou omáčku nebo francouzský cibulový koláč. Vynikající je také pravá francouzská cibulačka.